A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2013 februárjában

A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2013 februárjában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

Államháztartás – Tanulmányt írtunk az uniós támogatások magyarországi tapasztalatairól az Európai Zöld Költségvetés (Green Budget Europe) részére.  Brüsszelben részt vett a zöld költségvetéssel kapcsolatos tanácskozáson, majd megbeszélést folytatott az országspecifikus ajánlásokról az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságán. Ennek nyomán véglegesítette a Levegő Munkacsoport javaslatait az Európai Bizottság Magyarországra vonatkozó országspecifikus ajánlásaihoz.  (Lukács András)

Levegőtisztaság - Folytattuk a LIFE+ Tiszta Levegő (Clean Air) projektet. Elkészítettük a dugódíjról szóló tanulmányunkat. A tanulmány alternatívát kíván bemutatni a Budapestre tervezett kordonos dugódíjjal szemben, egy használatarányos városi útdíj formájában. A kiadvány jelenleg szerkesztés alatt áll. Folytatódott a koromszennyezést bemutató plakátkiállításunk, amely az egészséget erősen károsító részecskeszennyezés veszélyeiről és a lehetséges megoldásokat ismerteti. A vándorkiállítás február 10-ig a VI. kerületben továbbra is megtekinthető volt, és ezzel párhuzamosan február 8-án Csepelen, majd február 20-án Törökbálinton is megtartottuk a kiállításmegnyitót. Ezen a helyszíneken egész februárban megtekinthető volt a kiállítás. Pozsonyban részt vettünk a LIFE+ projekt keretében rendezett konferencián. Több hírrel is frissítettük a http://tiszta.levego.hu/ honlapot. (Szabó Zoltán)
Közlekedés – Továbbra is figyelemmel kísértük az elektronikus útdíjkivető és -beszedő rendszer felállítása körötti fejleményeket, melyek a legrosszabb várakozásunkat is alulmúlják. Tárgyalásokat folytattunk Budapesten a Főpolgármesteri Hivatalban a villanybuszok rendszerbeállításának lehetőségeiről, a dízelbuszokra részecskeszűrők felszerelésének feltételeiről, valamint a tervezett dugódíjról. Részt vettünk Berlinben a USEmobility (www.usemobility.eu a honlapcíme) projekt záró konferenciáján és nekiláttunk az eredmények hazai népszerűsítése előkészítésének. A projekt ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottságnak és a tagországoknak arra, hogyan csábítsák át az embereket az autóból a tömegközlekedésre. Folytattuk a villanybuszok beszerzését pártoló képeslapkampányt, amiben szívesen látunk minden segítséget az aláírástól az aláírásgyűjtésig. Széleskörű tárgyalásokat folytattunk, valamint sajtóközleményt adtunk ki annak érdekében, hogy a Ferenciek terének megkezdődött átépítésével egy időben építse át a Fővárosi Önkormányzat a Kossuth Lajos utcát és a Rákóczi utat is egészen a Keleti pályaudvarig úgy, hogy mindkét oldalon megszüntet egy-egy autóközlekedési sávot és a buszközlekedést középre helyezi. Részt vettünk a FLAVIA  logisztikai konferencián Budapesten. Részt vettünk a Nemzeti Közlekedési Stratégia (NKS) előkészítő vitáján; Lukács Andrást felkérték, hogy szakértőként legyen tagja az NKS irányító bizottságának. (Vargha Márton, Lukács András)

Épületfelújítás, energia – Ismertetőt hallgattunk meg a Siemens Zrt. hazai energetikai projektjeiről. Egyeztettünk a FŐTÁV fejlesztési terveiről. Javaslatokat készítettünk a Magyar Energiahatékonysági Társaság (META állásfoglalásához). Felszólaltunk a Budapest 2030 műhelybeszélgetésen a meglevő épületállomány sürgős energetikai korszerűsítése érdekében. Meghallgattuk a Magyar Építész Kamara (MÉK) jogászának előadását az építésügyi jogszabályok változásairól és a kapcsolódó újabb és megmaradt anomáliákról. Részt vettünk a XVIII. kerület nemzetközi városrehabilitációs projektjének nyitókonferenciáján, ahol Freiburg „napváros” energetikai fejlesztését mutatták be.  Előadást tartottunk az Magyar Mérnöki Kamara mesteriskoláján az energia és más természeti erőforrásokkal kapcsolatos EU és hazai gazdálkodási gyakorlatról. (Beliczay Erzsébet)

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, földvédelem - Részt vettünk a Budapest XI. kerületi Önkormányzat Gazdasági Bizottságának ülésén. Korábbi felkérés alapján véleményeztünk egy Budapest VIII. kerületi településrendezési tervet. A Fővárosi Közgyűlés Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságának kérésére elektronikus úton véleményt írtunk a Közgyűlés 28-iki ülésére a „Javaslat a településfejlesztéssel és településrendezéssel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályainak elfogadására” című előterjesztésről. Helyszíni szemlét tartottunk a Ferenciek teréről eltávolított fákkal kapcsolatban és jeleztük az V. kerületi Polgármesteri Hivatal illetékes intézménye felé a megállapodástól való eltérések levélbeli magyarázatára vonatkozó igényünket.(Schnier Mária)
Vegyi anyagok – A Négy fal között – egészségesen c. projekt keretében középiskolásoknak tartottunk előadást Kaposvár, Székesfehérvár, Pécs, Miskolc, és Debrecen egy-egy középiskolájában, illetve Tatabányán három helyszínen. A rendezvényeken összesen közel 1000 tanuló hallgatta meg a tájékoztatót. Folyamatosan frissítettük a projekt honlapját (belteri.levego.hu) és Facebook oldalát. (Pál János)

Környezeti Tanácsadó Iroda – A panaszokból kiderült, hogy nem csak a lakosság égeti illegálisan a szemetét, hanem ezt gyakran cégek is megteszik. Így gumis, autójavító, lakatos, asztalos, régiségkereskedő, tömegközlekedési vállalat, hulladék fémkereskedő cég szemétégetéséről jöttek panaszok. Mindegyik esetben elküldtük azt a minta panaszlevelet, mely alapján a hatósághoz fordulhatnak vagy magunk írtunk az illetékes környezetvédelmi felügyelőségnek. (Lenkei Péter)
Jogi ügyek - A jogi tevékenységeket tartalmazó projektek folyamatos ügyei és a lakossági környezeti tanácsadó iroda jogi természetű ügyei mellett átfogó előkészítő iratot készítettünk a József nádor téri mélygarázs építési engedélyével kapcsolatos közigazgatási perhez. Részt vettünk Dublinban az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) elnökségi ülésén. Előadást készítettünk a légszennyezésről. (Dr. Bendik Gábor)

    Hírfigyelő