A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2013 áprilisában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

Államháztartás – Cikkeket írtunk a Green Budget News újabb számába az uniós támogatásokról, a rezsicsökkentésről és az elektronikus útdíjról. Részt vettünk az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletén az országspecifikus ajánlásokról szóló egyeztetésen. (Lukács András)

Levegőtisztaság - Folytatódott a koromszennyezést bemutató plakátkiállításunk, amely az egészséget erősen károsító részecskeszennyezés veszélyeiről és a lehetséges megoldásokat ismerteti. A vándorkiállítás Erzsébetvárosban volt megtekinthető. A Föld Napja alkalmából több mint tíz iskolás osztálynak tartottunk előadást a kiállítással kapcsolatban a levegőszennyezésről. Véglegesítettük a dugódíjról szóló tanulmányunkat. A tanulmány a Budapestre tervezett kordonos dugódíj helyett kíván alternatívát felvázolni (https://www.levego.hu/sites/default/files/kiadvanyok/dugodijtanulmany20130424.pdf). Ezzel kapcsolatban megkezdtünk egy műhelyvita szervezését, ahol a döntéshozókkal közösen megvitatnánk a lehetőségeket. Feltettük a http://tiszta.levego.hu honlapunkra és a facebookra a koromról szóló kisfilmet, amelyet magyarra szinkronizáltunk. A rajzfilm szemléletesen mutatja be a koromkibocsátás és az éghajlatváltozás közötti kapcsolatot, és a fő problémákat. Több alkalommal egyeztettünk Illés Zoltán környezetügyi államtitkárral, illetve munkatársaival a PM10-csökkentési kormányprogram végrehajtásáról. Levelet írtunk Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek az EU Környezetvédelmi Tanácsában képviselendő álláspontról a levegőtisztaság-védelemmel kapcsolatban. Több hírrel is frissítettük a http://tiszta.levego.hu/ honlapot. (Szabó Zoltán)

Közlekedés – Továbbra is figyelemmel kísértük az elektronikus útdíjkivető és -beszedő rendszer felállítása körötti fejleményeket, melyek a legrosszabb várakozásunkat is alulmúlják. Folytattuk a villanybuszok rendszerbeállításának szorgalmazását, és találkoztunk a BYD elnökével és vezérigazgatójával. Közzétettük a „DugóDíj – De hogyan? (Kordon nélkül is csökkenthető a közlekedési levegőszennyezés) tanulmányt, amely olvasható a levego.hu honlapon (https://www.levego.hu/kiadvanyok/dugodij_de_hogyan ). Folytattuk az egyeztetéseket a Rákóczi út és a Kossuth Lajos utca forgalomcsillapításában érdekelt csoportokkal, közöttük az ottani kereskedőkkel. Folytattuk a villanybuszok beszerzését pártoló képeslapaláírás-gyűjtő kampányt, amiben szívesen látunk minden segítséget az aláírástól az aláírásgyűjtésig. A Critical Mass kerékpáros felvonuláson 660 aláírt képeslapot gyűjtöttünk. Lukács András részt vett a XII. Európai Mobilitási Hét előkészítő szakmai konferenciáján Veszprémben. Vargha Márton részt vett Brüsszelben az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség éves közgyűlésén. Részt vettünk az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetségnek a kamionok új kialakításáról és az óriáskamionokról szóló telefonkonferenciáján. Egyeztetést folytattunk a Toyota magyarországi vezetőivel a környezetkímélőbb autók használatának lehetőségeiről. (Vargha Márton, Lukács András)

Épületfelújítás, energia – Előadást tartottunk a VM Környezetvédelmi Államtitkárság által rendezett civil találkozón, és kiállítottunk néhány Zöld Város posztert. Részt vettünk a Construma-Urbicon és a Renexpo vásárokon, kapcsolatok felvétele végett. Javaslatokat adtunk egy készülő filmsorozathoz a vizuális környezetszennyezés témában. Előadást tartottunk Debrecenben az Agráregyetemen a Zöld Napok keretében és kiállítottuk a PM10 és a Zöld Város posztereket. Részt vettünk a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) által szervezett civil találkozón. Részt vettünk a Szegedi Egyetem Éghajlattan és Tájföldrajzi Tanszék városklíma konferenciáján. Pályázatot készítünk német és észt partnerekkel az épületenergetikai tanúsítvány népszerűsítésére. Egyeztettünk a Műemlékvédelmi Világnap alkalmával szakemberekkel a műemlékvédelem helyzetéről, és hírt készítettünk a véleményünkről. (Beliczay Erzsébet)

Településfejlesztés, zöldfelület-védelem, földvédelem – Bejárásokat tartottunk a Budapest XIII. kerületi Vizafogó lakótelepen és a tervezett kerületi szabályozási terv várható hatásait egyeztettük a helyi lakossággal. Részt vettünk a Budapest XI. kerületi Önkormányzat Gazdasági Bizottságának ülésein. Részt vettünk a József nádor téri mélygarázs építési engedélye ellen folytatott perünk második bírósági tárgyalásán. Előzetes véleményezést adtunk a XII. kerületi szabályozási tervek újabb módosításáról és véleményeztünk egy XIII. kerületi településrendezési tervet. Meghívás alapján részt vettünk a Belváros-Lipótváros Kerületi Városrendezési és Építési Szabályozási Tervéről szóló – többször módosított – 29/2004. (VI.04.) számú rendelet módosításáról szóló, civil szervezetek részére tartott szakmai tanácskozáson az V. Kerületi Polgármesteri Hivatalban. Megfigyelőként vettünk részt a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon annak a pernek a tárgyalásán, amit Lasselsberger Magyarország Kft. felperes az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség alperes ellen indított, mivel elutasította a Dunavarsány V. kavicsbánya környezetvédelmi engedélyére irányuló kérelmét. Mivel a Levegő Munkacsoport a téma környezetvédelmi eljárásában ügyfélként vett részt, a Bíróság megadta a lehetőséget a perbe való beavatkozásra, de ezzel a lehetőséggel a Levegő Munkacsoport anyagi okok miatt nem tudott élni. Kapcsolatot tartottunk a kavicsbányászat térfoglalása által veszélyeztetett Dunavarsány, Taksony és Délegyháza társadalmi szervezeteivel és lakosságával, szakmai tanácsokkal segítve őket. (Schnier Mária)

Környezeti Tanácsadó Iroda – A Környezeti Tanácsadó Irodához izgalmas ügyek és kérdések futottak be. Például hogyan lehet semlegesíteni egy lakásban a 30 éven át tartó dohányzás szagát (ózonnal). Érden a nemzeti ökológiai hálózat részét képező területet akarják beépíthetővé tenni, itt elláttuk tanácsokkal a panaszosokat és további jogi lépéseket tervezünk. Szintén Érdről érkezett a panasz, hogy a csatornaépítés miatt óriási a kiporzás. Az ügy évek óta húzódik, a hatóságnak már többször jeleztük. Hogyan lehet egy forrást védetté tenni Dunakeszin? Ilyen ügyekben járatosak vagyunk és elmondtuk az eljárás menetét. (Lenkei Péter)

Jogi ügyek – A jogi tevékenységeket tartalmazó projektek folyamatos ügyei és a lakossági környezeti tanácsadó iroda jogi természetű ügyei mellett előkészítő iratot írtunk a József nádor téri mélygarázzsal kapcsolatos közigazgatási perben, majd felkészültünk és képviseltük a Levegő Munkacsoportot a bírósági tárgyaláson. Részt vettünk és előadtunk Prágában a levegőszennyezés elleni küzdelem jogi eszközeiről szóló konferencián. (Dr. Bendik Gábor)

    Hírfigyelő