A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2012. szeptemberében

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkáról.

Államháztartás – Megbeszélést folytattunk Szűcs Tamással, Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetőjével az Európai Bizottság Magyarországra vonatkozó ajánlásairól írt levelünk kapcsán. A zöld államháztartási reformról szóló sikeres poszterkiállítással vettünk részt az 50. Közgazdász-vándorgyűlésen Egerben.

Környezeti Tanácsadó Iroda – Ismét megszaporodtak az illegális hulladékégetéssel kapcsolatos panaszok. Az egyik egy műanyag-feldolgozó cég rendszeres égetésével kapcsolatos, de volt olyan település, ahol a polgármester testvére égeti rendszeresen a szelektív gyűjtősziget mellett a hulladékot. A panaszok valószínűleg az ombudsmani hivatalba is elértek, mert Dr. Szabó Máté, az Általános Jogok Biztosa több kérdést is intézett a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatához a témával kapcsolatban. A válasz megszerkesztését irodánk vállalta, 17 szervezet válaszait összesítettük hozzá. A közelgő őszi avarégetési láz mérséklésére cikket jelentettünk meg az avarégetés hatásairól, mely több honlapra is felkerült igen nagy olvasottsággal. (Lenkei Péter)

Közlekedés – Folytatódott a levelezés a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal arról, hogy szerintünk rosszul kezelik az útdíj kérdését: az autópályára mint emelt szintű szolgáltatásra tekintenek, és ezt akarják megfizettetni ahelyett, hogy az útdíjat az infrastruktúra-használati díjaként és a környezetszennyezés ellentételezéseként tekintenék, és közlekedésszervező, közlekedésfelügyelő eszköznek használnák az emberek egészségének védelme, a károsanyagok és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében. A Telekocsi kampány keretében az autómentes napon fórumokat szerveztünk Budapesten és Miskolcon, majd szeptember 27-én Csömörön és 28-án Törökbálinton. Működik a Telekocsi népszerűsítő kampány információs honlapja a zoldneklennimegeri.utvam.hu oldalon, és ott vagyunk a fészbukon is. Folytattuk az elektromos buszok hazai alkalmazásának elősegítésére irányuló tevékenységeinket. Előadást tartottunk a budapesti Makadám Klubban Közlekedéstudományi Egyesület „Környezet – mobilitás – biztonság” című konferenciájan. Részt vettünk Balatonfenyvesen a Közlekedéstudományi Egyesület „A városi közlekedés aktuális kérdései” című konferenciáján, illetve az ott tartott panelbeszélgetésen. Véleményeztük a Hazai Dekarbonizációs Útiterv (HDÚ) vitaindító háttéranyagának közlekedési részét. Egyeztetést folytattunk az ITDP-vel a további együttműködésről. (Vargha Márton, Lukács András)

Levegőtisztaság – Részt vettünk a LIFE+ Tiszta Levegő (Clean Air) projektindító megbeszélésén Berlinben. Ismertettük a tervezett tevékenységeinket a partnerekkel, és meghallgattuk, hogy ők mit terveznek, illetve egyeztettünk a közös tevékenységekről. A Levegő Munkacsoport tevékenységei elsősorban a tömegközlekedési buszok lecserélésére, részecskeszűrők felszerelésére, illetve a buszok forgalmi előnyben való részesítésére, valamint az ehhez szükséges források előteremtésére összpontosítanak. A projektindító megbeszélést követő napon jogi műhelyvitát tartottunk, ahol több civil szervezet mutatta be a levegőtisztaságot érintő jogi ügyeit. A Levegő Munkacsoport is megosztotta sok éves tapasztalatait a résztvevőkkel. Egyeztettünk Barna Péterrel, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetőjével és közlekedési szakértőkkel a PM10-csökkentési intézkedési program megjelenése első évfordulója alkalmából. Az autómentes napi rendezvényen az Andrássy úton képeslapokra gyűjtöttünk aláírást a BKV buszok lecserélését kérve a kormánytól. Hozzávetőlegesen 600-an támogatták, hogy legyenek villanybuszok Budapest utcáin. A „lájkolófal” tapasztalatai is nagyon jók voltak, ugyanis sok százan csatlakoztak a terveinkhez, akik közül 255 támogató csatlakozását fényképpel együtt fel is töltöttünk a Facebook oldalunkra. (Szabó Zoltán)

Településfejlesztés, zöldterület védelem, termőföld területek – Véleményeztük a XII. kerület Istenhegyi út–Szendrő utca és közterületek által határolt terület keretövezet átsorolási hatástanulmányát. Szakhatósági egyeztető tárgyalásokon vettünk részt a XI. kerületi Főépítészi Irodán a Madárhegy, valamint a Budaörsi repülőtér területére vonatkozó Kerületi Szabályozási Terv módosításáról; a VIII. kerületi Polgármesteri Hivatalban a Budapest VIII. kerület Üllői út–Korányi Sándor utca–Illés utca– Dugonics utca–Diószeghy Sámuel utca–Kőris utca–Orczy út–Rozgonyi utca–Diószeghy Sámuel utca–Orczy út–Nagyvárad tér által határolt terület, vagyis a Ludovika Campus Kerületi Építési Szabályzata és Szabályozási Tervéről, és levélben közöltük észrevételeinket a polgármesterrel; a Fővárosi Önkormányzat Városfejlesztési Főosztályán a IX. kerület Könyves Kálmán körút – MÁV vasútvonal – Gyáli út – Üllői út által határolt terület keretövezet átsorolásáról. Részt vettünk a BME TTK Nukleáris Technikai Intézet Budapest XI. kerület Műegyetem rakpart 9. szám alatt levő oktatóreaktorának teljes körű környezeti felülvizsgálati eljárása keretében tartott közmeghallgatáson a XI. kerületi Polgármesteri Hivatalban. Részt vettünk az EMLA Környezet és Jog Management Egyesület társadalmi részvételről tartott konferenciáján. Részt vettünk a XI. kerületi Önkormányzat Gazdasági Bizottságának ülésein és a Fővárosi Közgyűlés Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságának ülésén. Véleményeztük Budapest XIII. kerületi Önkormányzat Integrált Városfejlesztési Stratégiájának felülvizsgálatát. Véleményeztük a településrendezési eszközök tartalmának, elkészítésének és elfogadásának részletes szabályairól, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló kormányrendelet tervezetét a Belügyminisztérium felé. Levelet intéztünk a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkárához a főváros legforgalmasabb helyein lévő automata légszennyezés mérő állomások hiányos működése miatt. (Schnier Mária)

Épületfelújítás, energia – Levélben kérdeztük meg L. Simon László államtitkárt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) váratlan megszűntetésének okairól. Párbeszédet folytattunk a Szépművészeti Múzeumban a tervezett Múzeumnegyed-beruházással kapcsolatban. Erre a beszélgetésre egy két évvel ezelőtt készült írásunk adott okot. Fenntartjuk azt a véleményünket, hogy a Városliget és környezete most is népszerű, de nem eléggé hasznosított kulturális és turisztikai szempontból. A figyelmet és a korlátozott forrásokat elsősorban a meglevő adottságok hatékonyabb működtetésére javasoljuk fordítani. Befejeztük a távhőszolgáltatás bővítésével és a nem közlekedési célú energiák adóztatásával kapcsolatos tanulmányokat, amelyeket a FŐTÁV megbízásából készítettünk. (Beliczay Erzsébet)

Vegyi anyagok – A beltéri légszennyezéssel foglalkozó Négy fal között – egészségesen projektben elsősorban háttérmunkákat folytattunk. Így októberben elindulhat a projekt honlapja, elkészül a lakásfelújítással foglalkozó kiadvány, és az iskolai előadásokhoz szükséges kellékek is teljes körűen megérkeznek. Kiadtuk a havonta megjelenő vegyi anyag hírlevelet és folyamatosan frissítettük a projekt Facebook oldalát.Részt vettünk a Vidékfejlesztési Minisztériumban készülő, a fenntartható növényvédelemről szóló Nemzeti Cselekvési Terv kapcsolatos egyeztetésén. (Pál János)

Jogi ügyek – A jogi tevékenységeket tartalmazó projektek folyamatos ügyei és a lakossági környezeti tanácsadó iroda jogi természetű ügyei mellett előadást tartottunk az EMLA Egyesület rendezvényén a közösségi részvételi jogok gyakorlati érvényesüléséről, és egy tunéziai delegációnak a környezeti demokrácia hazai állapotáról. Részt vettünk a Greenpeace 10 éves születésnapi rendezvényén és az autómentes napon, emellett közreműködtünk beszámolók és szerződések megírásában. A Környezeti Tanácsadók Hálózatával és A Magyar Természetvédők Szövetségével nyilatkozatot adtunk ki Fülöp Sándornak, az alapjogi biztos jövő nemzedékekért felelős helyettesének lemondása kapcsán. Közreműködtünk a civil szervezetek válaszának megfogalmazásában Illés Zoltán államtitkár levelére a kormány két éves környezetvédelmi értékeléséről. (Dr. Bendik Gábor)

Hírfigyelő