A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2012 novemberében

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkáról.

 

Államháztartás – Levelet írtunk a miniszterelnöknek a multik támogatásával kapcsolatban.

Levegőtisztaság – Kezdeményezésünkre az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 10-én a részecskeszennyezés (PM10) csökkentési kormányprogram előrehaladását tárgyalta meg. A képviselők között vita alakult ki, hogy az intézkedési program mennyire halad előre. A közlekedés esetében különösen sok olyan terület került szóba, ahol nehézkesen folyik a kormányprogram megvalósítása. A képviselők egyhangúan arról döntöttek, hogy tekintettel a téma fontosságára a közeljövőben hosszabb időkeretben ismét napirendre tűzik a PM10-csökkentési program végrehajtásának témáját. Folytatódott a koromszennyezést bemutató plakátkiállításunk. A vándorkiállítás november végéig volt megtekinthető Kőbányán, a X: kerületben. Több hírrel is frissítettük a tiszta.levego.hu honlapot.

Közlekedés – A nemzetközi USEmobility projekt a végéhez közeledik, most írja – és egyezteti a projekt résztvevőivel – a projektet koordináló német szervezet, az Allianz pro Schiene (Szövetség a Vasútért) az ajánlásokat, amelyekkel meg fogjuk keresni az Európa Bizottságot és a tagállamok döntéshozóit, közlekedési szolgáltatóit annak érdekében, hogy minél többet tegyenek a tömegközlekedés és a multimodális közlekedési általánossá válása érdekében. Figyelemmel kísértük az elektronikus útdíjkivető és -beszedős rendszer felállításának fejleményeit, melyek egyelőre igazolni látszanak korábbi aggodalmunkat, miszerint nem a legkorszerűbb megoldás mellett döntenek. Budapesten talán sikerült megértetni néhány döntéshozóval, hogyan lehet érvényt szerezni olcsón a tehergépkocsik behajtását szabályozó rendeletnek. Folytattuk a villanybuszok beszerzését pártoló képeslapkampányt, amiben szívesen látunk minden segítséget az aláírástól az aláírásgyűjtésig. A VEKÉ-vel együtt a Ferenciek tere és a Kossuth Lajos utca átalakításáról és a buszcsere lehetőségeiről folytattunk megbeszélést Rogán Antallal, az V. kerület polgármesterével, aki nyitottnak mutatkozott az elképzeléseinkre. Levelet írt Tarlós István főpolgármesternek a haladéktalan buszcsere szükségességéről, amit követően a főpolgármester egyeztetésre fogadta a Levegő Munkacsoport elnökét, ahol a buszállomány korszerűsítéséről, a Kossuth Lajos utca forgalomcsillapításáról, a tehergépkocsik útdíjáról, az átfogó forgalomfelmérés szükségességéről, valamint a társadalmi részvétel lehetőségeiről a közlekedési döntések előkészítésében volt szó. Budapesten részt vettünk és előadást tartottunk a X. Európai Közlekedési Konferencián. Előadást tartottunk Siófokon a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) 20. Kongresszusán. (Vargha Márton, Lukács András)

Épületfelújítás, energia – Szakértőkkel egyeztettünk a főváros egyes sűrűn lakott területeinek energiaellátásáról. Részt vettünk a Magyar Energiatakarékossági Társaság (META) éves közgyűlésén. Hozzászóltunk a készülő Erőműfejlesztési Cselekvési Terv vitájához. Alternatívát ajánlottunk a 10 százalékos lakossági energiatarifa-csökkentéssel szemben. Részt vettünk a Heller Farkas Kollégium jubileumára rendezett energia-kerekasztal beszélgetésen. Meghallgattuk a VALYO (Város és Folyó) civil szervezet kampányát a fővárosi Duna part visszafoglalása témában. (Beliczay Erzsébet)

Településfejlesztés, zöldterület védelem, termőföld területek – Véleményezést nyújtottunk be a Budapest VIII. kerület Orczy kertben tervezett Ludovika Campus beruházás előzetes környezeti vizsgálati eljárásában a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez. Betekintést nyertünk a Ludovika Campus beruházás favédelmi tervébe a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban, majd a Magyar Nemzeti Múzeum Örökségvédelmi Központjában szakmai tárgyalást folytattunk a favédelmi terv elvi fázisának tervezőjével. A Budapest XIII. kerületi alpolgármester és építési osztályvezető felkérésére elkészítettük véleményezésünket a kerület Környezetvédelmi-fenntarthatósági programjáról. Benyújtottuk véleményezésünket a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez a Bugyi 0110/1-24, 0115/1-23, 0118/3-5, 0120/1-22, 0120/31-43 hrsz.-ú ingatlanokon tervezett kavicsbánya környezeti hatásvizsgálati eljárásában és a Taksony V. védnevű bánya (Taksony, 083/4-21 hrsz.) környezetvédelmi engedélye érvényességi idejének meghosszabbítására irányuló eljárásában. Részt vettünk a Sas-hegy Védő Egyesület Sas-hegy Természetvédelmi Területtel kapcsolatos fórumán, és ott kinyilvánított állásfoglalásunkat levélben eljuttattuk a XI. kerületi polgármesterhez. Előzetes véleményt adtunk egy Budapest XV. kerületi szabályozási tervhez. (Schnier Mária)

Vegyi anyagok – A beltéri légszennyezéssel foglalkozó Négy fal között – egészségesen projektkeretében középiskolásoknak tartottunk előadást Hajdúböszörményben és Dunaújváros két középiskolájában.Előadást tartottunk A környezeti nevelés gyakorlatias lehetőségei c. környezeti nevelői továbbképzésén Tatabányán. Kiadtuk a havonta megjelenő vegyi anyag hírlevelet és folyamatosan frissítettük a projekt Facebook oldalát. (Pál János)

Jogi ügyek – A jogi tevékenységeket tartalmazó projektek folyamatos ügyei és a lakossági környezeti tanácsadó iroda jogi természetű ügyei mellett két előadást is tartottunk a Levegő Munkacsoport tevékenységéről. Légszennyezéssel kapcsolatos híreket fordítottunk, hivatalos leveleket véleményeztünk jogi szempontból. (Dr. Bendik Gábor)

Környezeti Tanácsadó Iroda – Több olyan panasz érkezett hozzánk, ahol maga az önkormányzat károsítja a környezetet vagy természetet. Pestszentimrén az adventi kirakodóvásár zaja teszi pokollá a környéken lakók karácsonyát, Szilasligeten pedig egy törvény ereje által védett lápot akarnak csónakázótóvá alakítani. A XVIII. kerületi jegyző a 8 napos határidő ellenére sem válaszolt adatkérésünkre a zaj ügyében, ezért a kormányhivatal segítségét kértük, a láp esetén pedig kezdeményeztük a kiterjedés megállapítását hatósági határozatban. Novemberben még több panasz érkezett hozzánk illegális hulladékégetés (fűtés)  ügyében, jelezve, hogy mind a jogszabályi környezet, mind pedig a hatóságok alkalmatlanok a probléma kezelésére, a szemléletformálásra pedig komoly erőket kellene az államnak összpontosítani. (Lenkei Péter)

Hírfigyelő